Als ZZP-er een auto leasen, hoe doe je dat?

Als zelfstandige kun je ervoor kiezen om de auto op naam van de zaak te zetten of in privébezit te houden. Steeds meer ZZP-ers leasen auto’s.  Dat zal een reden hebben.
Als ZZP-er wil je groeien, het marktaandeel vergroten of jouw droom als starter gaan waarmaken. Maar… hoe zorg je voor de juiste financiering voor ondernemers? Hoeveel geld is er nodig en belangrijker nog: waar haal je dat vandaan?
Toch is leasen niet vanzelfsprekend automatisch de beste optie voor ZZP-ers. Dus hoe bepaal je wat voor jouw situatie de beste is?
 Flexibiliteit of zekerheid?
Natuurlijk wordt er gekeken naar kosten en voordelen, echter dat is niet het voornaamste voor elke ZZP-er. Flexibiliteit of zekerheid zijn soms even belangrijk. Met andere woorden je kunt niet alle ZZP-ers over één kam scheren. Wat voor de één belangrijk is hoeft voor de ander nog niet zo te zijn. Dat betekent dat de inventarisering van de ZZP-er door een leasemaatschappij van belang is.

Als (startende) ondernemer heb je te maken met relatief veel onzekerheid. Iets waar financierders niet van houden, dus het is belangrijk om hen zekerheid te bieden. Denk daar bij vooral aan een uitgewerkt businessplan of heb je al een aantal opdrachtgevers.
Waar moet je auto en leasemaatschappij aan voldoen
Het begint natuurlijk welk type auto je wilt rijden, hoe gebruik je de auto en hoeveel kilometers ga je ermee rijden. Wat moet er in het leasecontract staan. Hoe zit het vervangend vervoer….al dat soort aspecten bepaal je helemaal zelf. Looptijd en flexibiliteit zijn voor veel ZZP-ers belangrijke factoren die in de keuze een belangrijke rol spelen.
Hoe vergelijk ik de diverse opties?
Er zijn inmiddels zoveel mogelijkheden dat het een hele klus is om de diverse opties goed en eerlijk te kunnen vergelijken. Een heel scherp aanbod kan uiteindelijk verkeerd uitpakken wanneer je looptijd ineens langer blijkt te zijn. Langer dan je tijdelijke opdracht. De auto’s zelf verschillen niet, alleen de contracten. Denk hierbij aan inruilmogelijkheden, verzekeringen, pechhulp en vervangend vervoer. Let dus goed op wat je vergelijkt of te wel appels met appels vergelijken. Heb je in een adviesgesprek niet het idee dat de lease adviseur de juiste vragen stelt, ben dan alert.
Dan nog even dit: Wat is het verschil tussen Financial lease en Operational lease?
• Financial lease
Een lening op basis van een onderpand, vaak de machine waar het om gaat. Je bent zelf verantwoordelijk voor het onderhoud, omdat de machine jouw economisch en juridisch eigendom wordt.
• Operational lease
Financiering waarbij de leasemaatschappij juridisch eigenaar blijft van de auto, waar het meestal om gaat. Je betaalt een vaste vergoeding (per maand) voor de periode van de lease. De leasemaatschappij is verantwoordelijk voor het onderhoud.
Riemersma Leasing
Onze flexibiliteit en creativiteit zijn groot en gaan oneindig ver. Wij vinden voor iedereen de ultieme mobiliteitsoplossing. Onze professionals helpen je graag met het beantwoorden van vragen!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zomervakantie: 5 tips voor veilig en ontspannen file rijden

Je nieuwe auto kiezen; waar let je nou echt op?

Een succesvolle autovakantie: zo zou je het kunnen doen!